RSS

Συνέδριο για τα μειονοτικά βακούφια

23 Mai

Συνέδριο για τα μειονοτικά βακούφια

Στις 19 και 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο για τα προβλήματα των μειονοτικών βακουφίων το οποίο διοργανώθηκε από το ίδρυμα Hrant Dink στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος. Στο συνέδριο συμμετείχαν ακαδημαϊκοί όπως οι Hüseyin Hatemi,  Samim Akgönül και Κώστας Τσιτσελίκης καθώς και μέλη διοικητικών σωμάτων από αρμενικά, ρωμαίικα και ασσυριακά βακούφια.

Στο πάνελ με θέμα οι ιστορικές και νομικές διαστάσεις των μειονοτικών βακουφίων ο καθ. Κώστας Τσιτσελίκης μίλησε για το πως έχει διατηρηθεί ο θεσμός των μιλέτ και στο σύγχρονο ελληνικό δίκαιο αναφερόμενος στα θέματα των μουσουλμανικών βακουφίων στη Δυτική Θράκη.Ο καθ. Hüseyin Hatemi έκανε μια σύντομη περιγραφή του θεσμού των μειονοτικών βακουφίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία μέχρι τις  μέρες μας εντοπίζοντας τα προβλήματα και εμπόδια που έχουν κατά καιρούς προκύψει. Ενώ ο καθ. Samim Akgönül σχολιάζοντας αρχικά ότι δεν θα έπρεπε να συνυπάρχουν στο ίδιο πάνελ εισηγήσεις για τα μουσουλμανικά βακούφια στην Ελλάδα και για τα μη μουσουλμανικά βακούφια στην Τουρκία καθώς έτσι είναι σαν να δίνεται έμφαση στην κακώς νοούμενη αμοιβαιότητα, συνέχισε λέγοντας θα έπρεπε να καταργηθεί πλήρως η έννοια της κοινότητας (cemaat) που περιορίζει τις μειονότητες σε κυρίως θρησκευτικές ομάδες και είναι η αιτία για όλα όσα έχουν υποφέρει.

Τη δεύτερη μέρα ο κ. Κώστας Κυρατζόπουλος, επίτροπος στην κοινότητα Χαλκηδόνας, συμμετείχε στο πάνελ μαζί με τον γενικό διευθυντή της Agos κ. Rober Koptaş και τον επίτροπο της Αρμένικης κοινότητας Bakırköy κ. Arman Atınız με θέμα τον εκδημοκρατισμό και τη διαφάνεια στις μειονοτικές κοινότητες. Ο κ. Κώστας Κυρατζόπουλος μίλησε για τις αιτίες του δημοκρατικού ελλείμματος στα βακούφια των μειονοτήτων αλλά και γενικά στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (μπορείτε να διαβάσετε όλη την ομιλία του εδώ) ενώ ο κ. Rober Koptaş κάνοντας σκληρή κριτική στα ίδια τα μέλη των κοινοτήτων πρότεινε έξι σημεία για την φιλελευθεροποίηση των δομών των βακουφίων μεταξύ των οποίων συμπεριέλαβε τον  έλεγχο των οικονομικών των ιδρυμάτων από ανεξάρτητους ελεγκτές, τον εκλογικό κανονισμό, μια κοινή συμφωνία μεταξύ των μελών των κοινοτήτων για την διευκόλυνση στην ανταλλαγή πληροφοριών των ιδρυμάτων κλπ.

Στο τέλος κάθε πάνελ ακολουθούσε ζωηρή συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων δείχνοντας τον βαθμό που απασχολούν όλα αυτά τα ζητήματα τις κοινότητες σήμερα.

Το πρόγραμμα που υλοποιεί το ίδρυμα Hrant Dink προβλέπει να καταγραφεί όλη η περιουσία των αρμενικών βακουφίων καθώς και εκείνης που είναι υπό διεκδίκηση από πλευράς της κοινότητας ώστε να παρουσιαστεί σε μία ιστοσελίδα που θα κατασκευαστεί αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό. Η ιστοσελίδα μάλιστα θα περιλαμβάνει και την γεωγραφική αποτύπωση όλης της περιουσίας της αρμένικης κοινότητας. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχει πραγματοποιηθεί ακόμα ένα διήμερο συνέδριο για το ίδιο θέμα τον Απρίλιο ενώ πρόκειται να πραγματοποιηθεί ακόμα μία τον Ιούλιο. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα πάνελ του πρώτου συνεδρίου εδώ.

 

Της Μαρίνας Δρυμαλίτου

Publicités
 
1 commentaire

Publié par le mai 23, 2012 dans Manifestations scientifiques, Media

 

Étiquettes : , ,

Une réponse à “Συνέδριο για τα μειονοτικά βακούφια

  1. SpyMan

    mai 31, 2012 at 3:28

    thanks man

     

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :