RSS

Muslimani u Evropi- prikaz knjige

04 Fév

Muslimani u Evropi


Jørgen S. Nielsen, Samim Akgönül,

Ahmet Alibašić, Brigitte Maréchal, Christian Moe

prikaz knjige


 

 

Muslimani u Evropi nudi najnovije podatke o situaciji muslimana u Evropi. Obrađeno je 46 evropskih zemalja od Atlantika do Urala. Izvještaj za svaku od zemalja sadrži dostupne informacije o šesnaest tačaka: muslimanskom stanovništvu, odnosu islama i države, glavnim muslimanskim organizacijama, džamijama, obrazovanju muslimanske djece, islamu u visokom obrazovanju kao i obuci islamskih kadrova, ukopu muslimana i njihovim grobljima, imamskoj službi u državnim institucijama, vjerskim praznicima, halal-hrani, kodeksu oblačenja, izdavaštvu i medijima, porodičnom pravu, međureligijskim odnosima, javnom mnijenju i debatama oko islama i muslimana te važnijim kulturnim događajima u životu muslimanskih zajednica.

Muslimani u Evropi je nezamjenjiv izvor informacija za istraživače, analitičare, medije, političare, aktiviste u nevladinom sektoru i studente.

Urednici:

Jørgen S. Nielsen je profesor islamskih nauka i voditelj Centra za evropsku islamsku misao Teološkog fakulteta Univerziteta u Kopenhagenu. Autor je djela Muslimani u Zapadnoj Evropi i jedan od urednika zbornika Šerijat kao diskurs: Pravne tradicije i susret sa Evropom.

Samim Akgönül je vanredni profesor na Univerzitetu u Strasborugu i istraživač Državnog centra za naučna istraživanja Francuske (CNRS). U skorije vrijeme izdao je Religije Turske, religije Turaka: Novi akteri u proširenoj Evropi.

Ahmet Alibašić je predavač je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i direktor Centra za napredne studije u Sarajevu. Autor je brojnih članaka o islamu u jugoistočnoj Evropi i međureligijskim odnosima.

Brigitte Maréchal je profesorica na Fakultetu političkih i društvenih nauka i direktorica Centra za interdisciplinarne studije o islamu u savremenom svijetu na Katoličkom univerzitetu u Louvainu, Belgija. Autorica je djela Muslimanska braća: Korijeni i diskurs.

Christian Moe piše i radi kao istraživač u Sloveniji. U fokusu njegovih istraživanja su muslimani na Balkanu, ljudska prava i vjerske reforme. Jedan je od urednika djela Novi pravci u islamskoj misli.

 

“Muslimani u Evropi”  Sarajevo 2011

Prijevod: Azra Mulović,  Ahmet Alibašić

Izdavači:  IC El-Kalem, Sarajevo, Centar za napredne studije, Sarajevo

 
Poster un commentaire

Publié par le février 4, 2012 dans Nouvelles Publications

 

Étiquettes : , , , , , ,

Laisser un commentaire