RSS

Muslimani u Evropi

10 Juin

Muslimani u Evropi

 

Muslimani u Evropi nudi najnovije podatke o situaciji muslimana u Evropi. Obrađeno je četrdeset i šest evropskih zemalja od Atlantika do Urala. Izvještaj za svaku od zemalja sadrži dostupne informacije o šesnaest tačaka: muslimanskom stanovništvu, odnosu islama i države, glavnim muslimanskim organizacijama, džamijama, obrazovanju muslimanske djece, islamu u visokom obrazovanju kao i obuci islamskih kadrova, ukopu muslimana i njihovim grobljima, imamskoj službi u državnim institucijama, vjerskim praznicima, halal-hrani, kodeksu oblačenja, izdavaštvu i medijima, porodičnom pravu, međureligijskim odnosima, javnom mnijenju i debatama oko islama i muslimana te važnijim kulturnim događajima u životu muslimanskih zajednica.

Muslimani u Evropi je nezamjenjiv izvor informacija za istraživače, analitičare, medije, političare, aktiviste u nevladinom sektoru i studente.

Urednici:

Jørgen S. Nielsen je profesor islamskih nauka i voditelj Centra za evropsku islamsku misao Teološkog fakulteta Univerziteta u Kopenhagenu. Autor je djela Muslimani u Zapadnoj Evropi i jedan od urednika zbornika Šerijat kao diskurs: Pravne tradicije i susret sa Evropom.

Samim Akgönül je vanredni profesor na Univerzitetu u Strasborugu i istraživač Državnog centra za naučna istraživanja Francuske (CNRS). U skorije vrijeme izdao je Religije Turske, religije Turaka: Novi akteri u proširenoj Evropi.

Ahmet Alibašić je predavač je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i direktor Centra za napredne studije u Sarajevu. Autor je brojnih članaka o islamu u jugoistočnoj Evropi i međureligijskim odnosima.

Brigitte Maréchal je profesorica na Fakultetu političkih i društvenih nauka i direktorica Centra za interdisciplinarne studije o islamu u savremenom svijetu na Katoličkom univerzitetu u Louvainu, Belgija. Autorica je djela Muslimanska braća: Korijeni i diskurs. Christian Moe piše i radi kao istraživač u Sloveniji. U fokusu njegovih istraživanja su muslimani na Balkanu, ljudska prava i vjerske reforme. Jedan je od urednika djela Novi pravci u islamskoj misli.

 
Poster un commentaire

Publié par le juin 10, 2011 dans Nouvelles Publications

 

Étiquettes : , , , , , , , ,

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :